Νοέ 052012
 

Στην Κρήτη ρακή ή τσικουδιά ονομάζεται το αποσταγμένο ποτό που παράγεται από τη ζύμωση των τσίκουδων, των υπολειμμάτων δηλαδή της μουστοποίησης των σταφυλιών. Είναι θα λέγαμε ένα δευτερογενές προϊόν της παραγωγής του κρασιού. Η παραγωγή του διαρκεί 2 περίπου μήνες, κατά το φθινόπωρο, γίνεται στα λεγόμενα ρακοκάζανα και συνοδεύεται από γιορτή όπου μαζεύονται όλοι, οικογένεια και φίλοι, γύρω από το τραπέζι, δίπλα στο καζάνι. Ο καζανάρης δουλεύει ασταμάτητα όλη μέρα για να αποστάξει τη ρακή.

Εδώ βλέπουμε τα βαρέλια στα οποία γίνεται η ζύμωση των τσίκουδων:

Τα ίδια τα τσίκουδα μέσα στο βαρέλι:

Εδώ ο καζανάρης σηκώνει το βαρέλι για να το αδειάσει μέσα στο καζάνι:

Το άδειασμα των τσίκουδων στο καζάνι:

Το καζάνι σφραγίζεται καλά:

Το καζάνι ζεσταίνεται με πυρηνάκι. Ένας καλός μεζές είναι οι οφτές πατάτες (πατάτες με το φλούδι τους που ψήνονται στον φούρνο). Εδώ ο καζανάρης τοποθετεί τις πατάτες μέσα σε γάστρα στο φούρνο, κάτω απ’ το καζάνι:

Έτοιμες οι πατάτες:

Ιδού το όλο σύστημα παραγωγής:

Και η ρακή που ρέει πλέον:

  2 Σχόλια σε “Κρητική ρακή ή τσικουδιά”

  1. Φοβερό το καζάνι! Τι χωρητικότητα έχει στο περίπου?

Απαντήστε

Αρέσει σε %d bloggers: