Σεπ 102011
 

Συνταγή για 2 λίτρα. Θα χρειαστούμε 250 γραμμάρια φασόλια σόγιας.

Για να ετοιμάσουμε το γάλα σόγιας μουσκεύουμε τα φασόλια σόγιας σε νερό, το οποίο καλό είναι να αλλάζουμε κάθε 2-3 ώρες. Τα φασόλια μας είναι έτοιμα όταν εμφανίζονται πάνω στο νερό φουσκάλες.

Τα μουλιασμένα μας φασόλια πρέπει να γίνουν έτσι:

Βάζουμε 2 γεμάτα λίτρα νερό να βράσουν. Χωρίζουμε τα φασόλια μας σε 3 μέρη και χτυπάμε στο μπλέντερ μας κάθε μέρος με περίπου 500-600 ml νερό που βράζει:


Ρίχνουμε τον πολτό μας σε μεγάλη χύτρα και τον βάζουμε να βράσει. Ξεπλένουμε το μπλέντερ με το υπόλοιπο βραστό νερό. Από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει χρονομετρούμε 8 λεπτά:

Προσοχή γιατί όταν βράζει ο πολτός βγάζει πολύ αφρό:


Ετοιμάζουμε ένα σουρωτήρι με τουλουπάνι. Από κάτω του βάζουμε κάποια γαβάθα για να μαζεύουμε το γάλα μας:


Με το πέρας των 8 λεπτών ρίχνουμε το γάλα στο τουλουπάνι. Μαζεύουμε τις άκρες του και πιέζουμε για να βγάλουμε όσο περισσότερο γάλα μπορούμε:

Αφήνουμε το γάλα μας να κρυώσει και αν θέλουμε του προσθέτουμε γεύσεις (ζάχαρη, κακάο, βανίλια). Χύνουμε σε μπουκάλι και τοποθετούμε το γάλα στο ψυγείο.

  10 Απαντήσεις σε “Γάλα σόγιας”

  1. Τέλειο. Μετά τον πολτό μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε πουθενά;

  2. Με βάση τη wikipedia, 250ml γάλακτος σόγιας περιέχουν 80mg ασβεστίου και 10gr πρωτεΐνης. Γενικώς, δεν έχει τόσο σημασία η ποσότητα που περιέχεται αλλά πόσο απ” αυτό απορροφάται τελικά απ” τον οργανισμό μας. Σχετικά με τα παιδιά, θα πρέπει να το ψάξετε παραπάνω για να δείτε τις ανάγκες τους. Δεν είμαι διατροφολόγος βλέπετε.

  3. Πολλές συνταγές για οκάρα βρήκα στο http://www.ellenskitchen.com/clearlight/okara/okara.html
    Κάνω συχνότατα μια εκδοχή της στραπατσάδας, όπου αντί για τα αυγά βάζω οκάρα! Εκτός από τα λαχανικά (κρεμμύδια, ντομάτα, πιπεριά, λάχανο, μανιτάρια… ότι σας αρέσει με λίγα λόγια) του πάει πολύ ο κουρκουμάς και το κάρυ, όπως και η σάλτσα σόγιας, (μόνο που αν είναι πολύ αλμυρή, δεν θα προσθέσετε επιπλέον αλάτι). Καλή όρεξη!

  4. Φασόλια σόγιας που μπορούμε να βρούμε και σε τι τιμή;

  5. [...] συνταγή για το γάλα, με βίντεο, στο tofu.gr! Share this:Like this:LikeBe the first to like this [...]

  6. μου άρεσε πολύ η συνταγή. Νομίζω έχω πάρει την απόφαση να επιλέξω να γίνω vegan. Αλλά μόλις googlara το γάλα σόγιας και το τόφου και βρήκα αυτό το άρθορ που με θορύβησε. http://www.tovima.gr/science/article/?aid=462501
    η γνώμη σας;

    • Για να πάρεις μια απόφαση, είτε πρέπει να δράσεις με το νου, είτε με την καρδιά (μπορεί και με τα δύο). Δεν υπάρχει λόγος να καταπιέζεις τον εαυτό σου φυσικά.
      Όσο για το άρθρο, ο καθένας μπορεί να το διαβάσει όπως θέλει και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ας αναλογιστούμε μόνο τι συμφέροντα βρίσκονται πίσω από την εκμετάλλευση των ζώων (ανθρώπινων & μη). Στο κάτω κάτω της γραφής δεν μας είναι «απαραίτητο» ούτε το γάλα σόγιας, ούτε το τοφού. Το σίγουρο είναι ότι τα ζωικά προϊόντα μας βλάπτουν το σώμα ;-)

  7. Εφτιαξα κεφτεδακια απο την οκάρα που εμεινε…
    την ειχα βαλει στην καταψυξη…
    δεν ηταν κακα…
    εβαλα αλευρι…
    μπαχαρικα…
    αλατι…
    σκορδο (κρεμμυδι δεν ειχα)
    αρωμα καπνου../.
    ελαιολαδο…
    ωραια γινανε.

 Υποβολή Απάντησης

(απαιτείται)

(απαιτείται)


*

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις HTML ετικέτες και στοιχεία: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: