Νοέ 022012
 

Το γλυκό κουταλιού περγαμόντο γίνεται σχετικά εύκολα. Η δυσκολία είναι να βρεις καλό φρούτο. Υπάρχουν δυο είδη περγαμόντων: αυτά που μοιάζουν με κάπως μεγάλα λεμόνια και αυτά που μοιάζουν με κίτρα. Τα δεύτερα είναι τα καταλληλότερα για το γλυκό μας, επειδή ο φλοιός τους έχει πιο παχιά σάρκα. Πήρα απ’ τη λαϊκή 3 (περίπου) κιλά περγαμόντα, δηλαδή 4 φρούτα, τα οποία μοιάζουν έτσι:

Ξύνουμε την εξωτερική μεριά της φλούδας με τον λεπτό τρίφτη, για να φύγει ένα μέρος της. Έπειτα καθαρίζουμε το φρούτο, πετώντας το πολύ ξινό εσωτερικό και κρατώντας τη φλούδα:

Έπειτα κόβουμε τη φλούδα σε όχι πολύ λεπτές λωρίδες:

Βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε μέσα τις φλούδες να πάρουν μια βράση. Αφήνουμε να κρυώσει το νερό, το χύνουμε και βάζουμε νέο κρύο νερό στις φλούδες.
Εδώ χρειάζεται να ζυγίσουμε τις φλούδες (εμένα μου βγήκαν 2.800 γρ).
Πρέπει να αφήσουμε τις φλούδες για 1 μέρα τουλάχιστον για να φύγει η πίκρα τους. Αλλάζουμε το νερό αν θέλουμε. Αν είναι πολύ πικρές, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αλλαγής του νερού για 1-2 μέρες ακόμα (εμένα δε μου χρειάστηκε).
Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας: εγώ έβαλα 5 ποτήρια νερό και (κλέβοντας) λίγο λιγότερο από 3 κιλά ζάχαρη. Ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει και να δέσει.
Αφού κρυώσει το σιρόπι, ρίχνουμε μέσα τις φλούδες. Τις ξεχνάμε για 1 μέρα στο σιρόπι. Έπειτα το βάζουμε να πάρει μια βράση (με τις φλούδες μέσα) μαζί με το χυμό ενός λεμονιού.
Αποστειρώνουμε βαζάκια βράζοντάς τα, μαζί με τα καπάκια τους. Αδειάζουμε στα βαζάκια το γλυκό μας, γεμίζοντας με σιρόπι μέχρι πάνω. Βιδώνουμε το καπάκι. Αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλάζουμε.
Εμένα μου βγήκαν 4 μεγαλούτσικα και άλλα 4 κανονικού μεγέθους βαζάκια.
Καλή μας όρεξη!

  Μια απάντηση σε “Γλυκό κουταλιού περγαμόντο”

  1. Μμμμ, ωραίο φαίνεται! (και μυρωδάτο:))

Απαντήστε

Αρέσει σε %d bloggers: