Αυγ 152011
 

Μια απ’ τις αγαπημένες τροφές είναι το κεφίρ. Το χρησιμοποιώ ως έχει για να φάω το μούσλι μου, ή και σε συνταγές για να αντικαταστήσω το γιαούρτι ή το ξινόγαλα. Είναι ένα εξαιρετικό ζωντανό ποτό που μπορεί να παρασκευαστεί με όλα τα είδη φυτικού γάλακτος. Εγώ το φτιάχνω με σπιτικό γάλα σόγιας στο οποίο προσθέτω μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη/λίτρο, επειδή το κεφίρ τρέφεται με τη ζάχαρη.

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το κεφίρ, αλλά η αγαπημένη μου είναι αυτή.

Αν έχετε εμπειρία με ζωικό γάλα, είναι η ίδια απλή διαδικασία, απλά το φυτικό κεφίρ χρειάζεται λιγότερο χρόνο ζύμωσης.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε τον μύκητα (τα κεφιράκια):

Βάζουμε τον μύκητα σε καθαρό δοχείο και προσθέτουμε 1 λίτρο φυτικό γάλα. Η αναλογία μύκητα/γάλακτος/χρόνου ζύμωσης είναι κάτι που αλλάζει δυναμικά ανάλογα με το γάλα, την εποχή (θερμοκρασία) και την κατάσταση του μύκητα. Σε γενικές γραμμές πρέπει να προσέχουμε η ζύμωση να διαρκεί περίπου 8-12 ώρες. Το καλοκαίρι η ζύμωση γίνεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι τον χειμώνα.

Καταλαβαίνουμε ότι το κεφίρ μας είναι έτοιμο όταν έχει γίνει πηκτό. Αν το αφήσουμε παραπάνω τότε αρχίζει να διαχωρίζεται σε πιο πηκτή μάζα και κίτρινο νερό. Καλό είναι να αποφεύγουμε την κατάσταση αυτή.

Ανακατεύουμε το κεφίρ μας με μη μεταλλικό κουτάλι. Θέλει προσοχή να μην φέρνουμε τον μύκητα ποτέ σε επαφή με μέταλλα! Σουρώνουμε σε πλαστικό σουρωτήρι:

Δεν είναι απαραίτητο, αλλά εγώ το κάνω πάντα: ξεπλένω τον μύκητα σε άφθονο νερό:

Πρέπει να φροντίζουμε το δοχείο που φτιάχνουμε το κεφίρ να είναι εξαιρετικά καθαρό, ώστε να μην πάθει τίποτα ο μύκητας. Ρίχνουμε στο δοχείο τα κεφιράκια και 1 λίτρο φυτικό γάλα:

Συντήρηση του κεφίρ/μύκητα:

Το κεφίρ το τοποθετούμε σε μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται αρκετές μέρες.

Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε κεφίρ για μερικές μέρες, μπορούμε να συντηρήσουμε τον μύκητα σε νερό με ζάχαρη εκτός ή εντός ψυγείου. Το νερό αυτό μπορούμε να το καταναλώσουμε χωρίς πρόβλημα!

Εάν πρόκειται να λείψουμε για παραπάνω καιρό καλό είναι να αλλάζεται το νερό/γάλα κάθε λίγες μέρες και να είναι ο μύκητας στο ψυγείο. Εναλλακτικά μπορούμε να διατηρήσουμε τον μύκητα μόνο του στην κατάψυξη!

  13 Σχόλια σε “Κεφίρ με φυτικό γάλα”

  1. «Θέλει προσοχή να μην φέρνουμε τον μύκητα ποτέ σε επαφή με μέταλλα! Σουρώνουμε σε μεταλλικό σουρωτήρι»

    Θα μας τρελάνεις; 😀

    • Κάτι μου λέει πως κάποιος προμηθεύτηκε κεφιράκια και το έχει πάρει ζεστά το θέμα 😉 Κατά τ’ άλλα φταίει ο δαίμων του τυπογραφείου μου!

  2. Που μπορούμε να βρούμε κεφιράκια;

    • Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Επειδή δεν πωλούνται, πρέπει να τα βρεις από κάποιον γνωστό/φίλο. Εγώ βρήκα π.χ. σε κατάστημα βιολογικών στο Ηράκλειο Κρήτης. Αν τελικά βρεις, σε παρακαλώ άφησε σχόλιο, ώστε να το γνωστοποιήσουμε!

  3. Καλησπερα ηθελα να ρωτησω αν μπορεις να μου πεις οταν κανεις κεφιρ με φυτικο γαλα βαζεις μικροτερη ποσοτητα μυκητα απο οτι θα εβαζες στο ζωικο γαλα και ποση ωρα θελει για τη ζυμωσει?
    Ευχαριστω

    • Η ποσότητα κεφίρ που βάζεις έχει να κάνει με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος περισσότερο. Το καλοκαίρι η ζύμωση γίνεται πολύ πιο γρήγορα απ’ τον χειμώνα. Επίσης είναι θέμα γούστου το πόσο ξινό θες να σου βγει το κεφίρ…

  4. Καλημερα ευχαριστω για την προηγουμενη απαντηση, εχεις δοκιμασει καθολου φυτικο γαλα απο το εμποριο ετοιμο δηλαδη (αν κανει γιατι βαζουν μεσα ηλιελαιο, αλατι κλπ), σκεφτομαι να παρω γιατι δεν προλαβαινω να φτιαχνω.

  5. Καλημερα εφτιαξα το κεφιρ σογιας πηγε μια χαρα, ηθελα να σε ρωτησω αν ξερεις να μου προτεινεις γαλα σογιας που να ειναι μη γενετικα τροποποιημενο non GMO, γιατι απο οτι το εψαξα ολα ειναι μεταλαγμενα εκτος κ αν εχουν αυτη την ενδειξη non GMO.
    ευχαριστω για τις συμβουλες.

  6. Ευχαριστώ για το post – εγώ χρησιμοποιώ κανονικό γάλα αλλά με ενδιαφέρει να πειραματιστώ και με φυτικά γάλατα! Να ενημερώσω ότι έχω αρκετούς μύκητες (γιατί έκανα και τυρί οπότε έχουν πολλαπλασιαστεί πολύ γρήγορα!), αν θέλει κάποιος. Μένω στο κέντρο της Αθήνας – Μέγαρο Μουσικής.

  7. Γεια σας… συγχαρητήρια για το άρθρο.
    Είμαι από Κόρινθο κ ψάχνω κεφιρ… είναι κάποιος από Αθήνα μήπως να ερχόμουν σε επαφή μαζί του για να μου δώσει για να ξεκινήσω κ εγώ να παράγω… θα περιμένω

  8. Βασιλη στείλε μου μειλ στο tastecrete παπάκι gmail τελεία com να κανονίσουμε να σου δώσω εγώ – μένω Αθήνα.

Απαντήστε

Αρέσει σε %d bloggers: