Ιούλ 282011
 

Είναι εξαιρετικά εύκολο να φτιάξουμε σπιτικά λουκάνικα, χρησιμοποιώντας γλουτένη (πρωτεΐνη σιταριού), την οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από το Bamboo Vegan στην Αθήνα. Το αποτέλεσμα είναι 8 λουκάνικα μετρίου μεγέθους. Η συνταγή προέρχεται απ’ το βιβλίο Vegan Brunch της Isa Chandra Moskowitz.

Τα υλικά μας είναι:

  • μισό ποτήρι βρασμένα φασόλια ή ρεβίθια
  • 1 ποτήρι ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σάλτσα σόγιας
  • 2 κουταλιές σάλτσα τομάτας ή πιπεριάς
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 2-4 σκελίδες σκόρδο, στον τρίφτη
  • 1 & 1/4 ποτήρι γλουτένη
  • 1/4 ποτηριού διατροφική μαγιά (nutritional yeast)
  • 1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • μπαχαρικά της επιλογής μας (ρίγανη, κύμινο, πιπέρι, καυτερή πιπεριά)

Για τη συνταγή χρησιμοποίησα κόκκινα φασόλια:

Τα οποία έλιωσα:

Μέχρι να γίνουν πολτός:

Έπειτα προσθέτουμε τα υλικά μας με τη σειρά, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Αντί για ζωμό λαχανικών έβαλα ένα ποτήρι τσάι καπνιστό, για έντονη γεύση. Επίσης χρησιμοποίησα σάλτσα πιπεριάς και όχι ντομάτας:

Προσοχή: η διατροφική μαγιά δεν είναι η μαγιά που χρησιμοποιούμε στο ψωμί και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κάποιο άλλο υλικό. Γενικώς δίνει μια κάπως τυρένια γεύση.

Ρίχνουμε και το λαδάκι μας:

Ρίχνουμε τη γλουτένη, η οποία δεν είναι αλεύρι:

Εγώ έβαλα και καυτερή μεξικάνικη πιπεριά chipotle (χωρίς στα σπόρια):

Το μείγμα στο τέλος μοιάζει κάπως έτσι:

Χωρίζουμε το μείγμα σε 8 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε σχήμα λουκάνικου. Τυλίγουμε το κάθε λουκάνικο σε λαδόκολλα και έπειτα το κλείνουμε ερμητικά σε αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε τα λουκάνικα για 40 λεπτά στον ατμό. Αφαιρούμε τη συσκευασία και περιμένουμε να κρυώσουν, ώστε να τα απολαύσουμε όπως θέλουμε!

Μια παρόμοια συνταγή μπορείτε να βρείτε και εδώ.

  7 Σχόλια σε “Λουκάνικα γλουτένης”

  1. Είχα την τύχη να τα δοκιμάσω στο σπίτι του συγγραφέα, μαζί με μια νόστιμη βιολογική κέτσαπ, μαρουλάκι, ψωμί και λαχανικά. Κοινώς Χοτ Ντογκ (Hot dog για εμάς που μεγαλώσαμε στο χωριό…). Έπαθα την πλάκα της ζωής μου. ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΑ… Μπράβο ρε συ. Απλώς δεν καταλαβαίνεις ότι δεν τρως κρέας.Μπαίνω στο net να προμηθευτώ υλικά…

  2. πολύ χρήσιμη ιδέα!
    όταν λες οτι τα ψήνουμε στον ατμο εννοεις στον ατμομάγειρα ή σε ειδική κατσαρόλα;
    δεν μπορουν να ψηθούν σε μαγκάλι ή ψησταριά για vegan μπάρμπεκιου;

    • Μπορείς να τα ψήσεις όπως θέλεις, αφού όμως πρώτα τα έχεις ψήσει στον ατμό! Εγώ τα βάζω σε ένα καλάθι, το οποίο τοποθετώ σε μια κατσαρόλα, για να ψηθούν στον ατμό. Δεν χρειάζεται κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό…

  3. Το αλουμινόχαρτο δεν μπορούμε να το αποφύγουμε?
    Να τα τυλίξουμε για παράδειγμα μόνο σε λαδόχαρτο, σφιχτά σφιχτά??

    • Οι πιο πολλές (αν όχι όλες) οι συνταγές μιλούν απλά για αλουμινόχαρτο. Επειδή δεν το χρησιμοποιώ καθόλου, προτιμώ τουλάχιστον να μην έρχεται η τροφή σε απευθείας επαφή μαζί του. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή νομίζω ότι δε γίνεται αλλιώς, για να διατηρηθεί το σωστό σχήμα.
      Παρόλα αυτά μπορείς να δοκιμάσεις σε σκέτο λαδόχαρτο να δεις πώς σου βγαίνει!

Απαντήστε

Αρέσει σε %d bloggers: