Σεπ 132016
 

Οι λόγοι που έψαχνες για να ΜΗΝ γίνεις χορτοφάγος

 • Ο άνθρωπος είναι παμφάγος
  Ναι είναι, και λοιπόν; Το ανθρώπινο ζώο (εγώ, εσύ) μπορεί να κάνει επιλογές, ανάλογα με τις περιστάσεις. Το τι θεωρείται καλό/κακό, σωστό/λάθος, ηθικό/ανήθικο, αποδεκτό/απαράδεκτο διαμορφώνεται εν πολλοίς από τις εκάστοτε κοινωνικο-ιστορικές περιστάσεις. Αυτό που είναι αποδεκτό εδώ και τώρα ίσως να μην ήταν αποδεκτό κάποτε κάπου, ή να μην είναι η νόρμα στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο και ο παραπάνω προσδιορισμός είναι κενός κάθε περιεχομένου αφού δεν μας λέει τίποτα για την ηθική διάσταση του ζητήματος: για τη δυνατότητα επιλογής του να τρως ή μη ζώα. Είναι σαν να λέω ότι ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να επιλέγει κάθε φορά αυτό που αποφασίζει να κάνει κάτι: μπορεί να δημιουργήσει ή να καταστρέψει, να βοηθήσει ή να εμποδίσει, να σώσει ή να σκοτώσει κ.ο.κ. Το ότι μπορούμε να φάμε (σχεδόν) τα πάντα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι οφείλουμε να τα φάμε ή ότι δεν μπορούμε να επιλέξουμε το τι θα φάμε.

 • Εγώ θα σώσω τον κόσμο;
  Όχι. Κανείς δεν μπορεί ούτε να σώσει, ούτε να καταστρέψει τον κόσμο από μόνος του, όσο και να προσπαθήσει. Πολλοί μαζί μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Άσχετα όμως με το τι κάνει η πλειοψηφία, ο καθένας έχει την ευθύνη των δικών του πράξεων, απέναντι στη δική του συνείδηση.

 • Η υγεία μου πάνω απ’ όλα
  Πιστεύεις ότι το κρέας είναι απαραίτητο για την υγεία σου; Φοβάσαι τόσο πολύ ότι θα πάθεις κάτι αν δεν τρως ζωικά προϊόντα (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά); Δεν σε πείθουν όλοι αυτοί που ζουν μια χαρά χωρίς ζωικά; Μπορεί απλά να μην τολμάς ή και να βαριέσαι να κάνεις το βήμα, μπορεί να έχεις άγνοια ή να είσαι παραπληροφορημένος, μπορεί να είσαι εθισμένος σε γεύσεις και καταστάσεις, μπορεί να είσαι καχύποπτος ή δύσκολος στις αλλαγές. Τίποτα όμως απ’ όλα αυτά δεν αποδεικνύει ότι η χορτοφαγική ζωή δεν είναι ωφέλιμη για την υγεία σου. Απλά χρειάζεσαι λίγο ψάξιμο ακόμη.

 • Τα ζώα έχουν πλαστεί ως εργαλεία του ανθρώπου
  Ο άνθρωπος είναι στην κορυφή της εξέλιξης, σύμφωνα με τον άνθρωπο. Μέχρι ένα βαθμό ίσως είναι εξηγήσιμο ότι βλέπουμε τα πράγματα ανθρωποκεντρικά, αφού τα βλέπουμε μέσα από τα δικά μας μάτια. Καιρός να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω. Να ξεκολλήσουμε. «Ιερά» βιβλία γραμμένα από χέρι ανθρώπινο πριν από πολλούς αιώνες δεν θα μπορούσαν να είναι αλλιώς. Έχουν περάσει αιώνες.

 • Έχω ομάδα αίματος Χ-Ψ-Ω και αν δε φάω κρέας θα πεθάνω
  Αν το λένε τα άστρα και ο Νοστράδαμος, κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Ειδικά αν έχεις ωροσκόπο Ζυγό.

 • Η γούνα και τα δερμάτινα είναι πιο φυσικά από τα συνθετικά υλικά
  Φυσικά, το να φοράει κάποιος τομάρι από γδαρμένο και σκοτωμένο ζώο, το οποίο δεν αποσυντίθεται είναι απολύτως φυσικό. Όπως φυσικό είναι να μαγειρεύουμε την τροφή μας, αφού ως γνωστόν κατσαρόλες και φούρνοι υπάρχουν παντού στη φύση. Φυσικά είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ευρέως διαδεδομένα και αυτά στο περιβάλλον. Φυσικό είναι και το χρήμα, η δουλειά, η εκμετάλλευση, τα πιστεύω μας, η φυλάκιση, καθώς και πάρα πολλά ακόμη φυσικά και λογικά πράγματα που απλά υπάρχουν.

 • Οι χορτοφάγοι μου σπάνε τα @@ (νεύρα)
  Σοβαρά; Υπάρχουν ειδικοί που μπορείς να απευθυνθείς.

 • Ας φτιάξουμε πρώτα μια ισότιμη κοινωνία για τους ανθρώπους και μετά μιλάμε για τα υπόλοιπα ζώα
  Το πως συμπεριφερόμαστε στους αδύναμους, τους απροστάτευτους ή τους «άλλους» είναι ένας δείκτης για τον εγκέφαλό μας. Μπορούμε να πιστεύουμε ότι είμαστε ανώτεροι από κάποιους άλλους. Μπορεί βασικά να πιστεύουμε ό,τι θέλουμε, ή καλύτερα ό,τι μας έχουν πιπιλίσει τον εγκέφαλο ότι πρέπει να πιστεύουμε. Αυτό από μόνο του δεν έχει καμία απολύτως αξία. Μπορούμε επίσης να μεταθέτουμε μια παραδείσια-φαντασιακή μελλοντική κατάσταση επ’ άπειρον. Μπορούμε όμως άμεσα να κάνουμε τη διαφορά με τις επιλογές μας στο παρόν. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε ένα απώτερο μέλλον για να σταματήσουμε τώρα να είμαστε απλά μαλάκες. Επίσης ο συνεχής αγώνας για μια ισότιμη κοινωνία δεν αποκλείει πολύπλευρες προσεγγίσεις.

 • Τόσες αξιακές εκπτώσεις κάνουμε, στο κρέας θα κολλήσουμε;
  Σωστά. Χρησιμοποιούμε χρήμα, στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, ζούμε στην άτιμη κοινωνία και στον ψεύτη κόσμο. Το κρέας μας μάρανε δηλαδή; Δεν μας μάρανε το κρέας απλά οι επιλογές μας. Επειδή δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο που ζούμε άμεσα δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας τώρα. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίζουμε να βλέπουμε τον «ξένο» ή το άλλο ζώο με μισό μάτι. Αφού είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι τώρα, τι το συζητάμε;

Απαντήστε

Αρέσει σε %d bloggers: